Josephus Johannes Corduwener

1923-1944

0

Oorlogsslachtoffer

Is 21 jaar geworden

Geboren op 18-07-1923 in Amsterdam 

Overleden op 18-09-1944 in Amsterdam, Rozenoord 



Afbeeldingen

0

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Geruchten

Volgens één van de geruchten zou Joop zijn gefusilleerd als represaillemaatregel omdat een officier door het verzet zou zijn doodgeschoten. Maar dit gerucht kan op geen enkele wijze onderbouwd worden en is van horen zeggen. Verhalen over Joop’s... Lees meer

Volgens één van de geruchten zou Joop zijn gefusilleerd als represaillemaatregel omdat een officier door het verzet zou zijn doodgeschoten. Maar dit gerucht kan op geen enkele wijze onderbouwd worden en is van horen zeggen.
Verhalen over Joop’s rol tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in de afgelopen zeventig jaar nogal geromantiseerd, opgetuigd, van horen zeggen en naar eigen inzicht aangevuld. Er bestaat vooralsnog geen gedocumenteerd bewijs om aan te nemen dat Joop zou zijn opgepakt en is doodgeschoten als represaillemaatregel.

Een verhaal dat misschien wat meer hout snijdt is dat Joop zou zijn opgepakt omdat-ie hulp zou hebben geboden of betrokken zou zijn geweest bij het verbergen van onderduikers. Omdat een buurman Joop zou hebben verraden is hij opgepakt door de Sigerheitsdienst.
Nadat Joop Corduwener werd opgepakt is hij overgebracht naar de Euterpestraat in Amsterdam, waar in het voormalige pand van de meisjes-HBS de Nederlandse afdeling van de Duitse Sigerheitsdienst en de Zentralstelle für jüdische Auswanderung was gevestigd. Wat daar precies is voorgevallen en hoe lang Joop daar heeft vastgezeten is niet duidelijk. Vast staat wel dat Joop vanuit de Euterpestraat is overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans.
Op 18 september 1944 is Joop samen met Jacobus Hubertus Droog (1913), Hartog Frinkel (1889), Albert Heinrich Inberg (1907), Edmond Adam Maassen en Jacob Wiersma (1909) vanaf het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam, afgevoerd en gefusilleerd bij de voormalige bloemenkwekerij Rozenoord aan de Amsteldijk in Amsterdam.

Wim Corduwener

Sluiten
Bron: Uitvoerig genealogisch onderzoek

Geplaatst door Wim Corduwener op 29 januari 2019

Gefusilleerd 18 september 1944

Van de Weteringschans gevangenis afgevoerd naar de Amstel, om daar als represaille maatregel, samen met 5 lotgenoten, te worden gefusilleerd.
Bron: Familie

Geplaatst door Josephine Corduwener-Elmendorp op 01 mei 2016

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Crematorium Velsen te Driehuis

Ligging: As is verstrooid

Gedenkboek: 36

Monument

Naam:
Amsterdam, 'Fusilladeplaats Rozenoord'

Plaats:
Amsterdam

Amsterdam, 'Fusilladeplaats Rozenoord'

Nationaal archief

Bekijk
Menu