Groeneveld

1933-1940

Portret toevoegen?

Klik hier

Slachtoffer van de oorlog

Is 6 jaar geworden

Geboren op 15-12-1933 in Purmerend 

Overleden op 12-05-1940 in Rijsbergen 


Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Het Zundertse kindergraf met drie namen

Op het kerkhof van het oude Annaklooster in Zundert ligt een graf met drie kindernamen op de steen. Het is de laatste rustplaats van Geetje, Pimmy en Mickey, drie kleuters uit de Saksen Weimarlaan in Breda. Op 12 mei 1940 lieten zij op de... Lees meer

Op het kerkhof van het oude Annaklooster in Zundert ligt een graf met drie kindernamen op de steen. Het is de laatste rustplaats van Geetje, Pimmy en Mickey, drie kleuters uit de Saksen Weimarlaan in Breda.

Op 12 mei 1940 lieten zij op de Rijsbergseweg het leven in een hel van vuur en lood, die door Duitse Stuka's werd uitgebraakt over de tienduizenden Bredanaars die enkele uren eerder, op bevel van hogerhand, halsoverkop hun woonplaats waren ontvlucht en richting België trokken. De Duitse brisantbommen en mitrailleurkogels waren eigenlijk bedoeld voor de Franse troepen die over dezelfde weg naar Breda snelden, om de verrassend snelle Duitse opmars tot staan te brengen. Al snel zou blijken dat de Duitsers hen te snel af waren geweest en ook dat Breda voor niets geëvacueerd was. Maar toen waren de vluchtelingen al in diepe ellende gedompeld. Tientallen volwassenen en kinderen waren op die zonovergoten eerste pinksterdag - Moederdag bovendien - nog niet eens zóver gekomen, toen de dood hen al kwam halen. Onder hen vijf speelmakkertjes uit de Nassaulaan (nu Saksen Weimarlaan). De volgende dag werden Gé en Pim Groeneveld (6 en 4 jaar), Mickey Holleboom (4) en de later in Noord-Nederland herbegraven zusjes Anneke (6) en Tineke (4) Siedenberg achter het Zundertse klooster aan de aarde toevertrouwd.

V.r.n.l. Pim Groeneveld, Mickey Boers-Rijnties, haar zuster Carla Hulzebos-Rijnties en haar dochter Micky Waadenoijen Kernekamp-Boers

De nu 77-jarige Bredase Mickey Boers-Rijnties was tien jaar, toen zij met haar ouders en drie zusjes in de hel op de Rijsbergseweg belandde en daar haar buurkinderen zag omkomen. Pas vrij recentelijk zette zij haar herinneringen op papier. Nog steeds bezoekt ze het Zundertse kindergraf. En onderhoudt ze contact met haar stadgenoot Pim Groeneveld, die weliswaar zijn broertjes Gé en Pim nooit heeft gekend, maar wel door zijn levenslang geestelijk gehavende ouders naar zijn oudste broer vernoemd is.

Uit hun herinneringen en familieverhalen rijst het drama achter het Zundertse grafsteentje in volle omvang op.

Sluiten
Bron: Bron BN/DE STEM 10 mei 2008

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 18 juli 2018

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu