Eithne Swanton

Swanton Eithne

Geallieerde Gemenebest militair


Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Uit het leven van: Eithne Swanton (reg.nr.:W/297570)

Eithne Swanton, vrouw, geboren 10 maart 1916 in Enniskillen, een klein dorpje in Noord Ierland. kind van William Swanton en Catherine Dolan. Eithne kreeg haar schoolopleiding bij de nonnen van het Ursulinenklooster in Cork. Blijkbaar had zij een... Lees meer

Eithne Swanton, vrouw, geboren 10 maart 1916 in Enniskillen, een klein dorpje in Noord Ierland. kind van William Swanton en Catherine Dolan.

Eithne kreeg haar schoolopleiding bij de nonnen van het Ursulinenklooster in Cork. Blijkbaar had zij een talenknobbel gezien haar studie vreemde talen aan de Universiteit van Cork. In 1937 kreeg zij haar eerste baan als lerares Engels bij een school in Belfast, later ook nog als lerares Frans. In 1938 vertrok zij voor een jaar naar Frankrijk, waar zij Engelse les gaf op een meisjesschool in Libourne, vlakbij Bordeaux. Zij sprak vloeiend Frans maar ook de Duitse taal beheerste zij goed. Waarom zij besloot om dienst te nemen bij het leger, dat is niet bekend en was niet erg gebruikelijk. Waarschijnlijk was het om haar talen verder te ontwikkelen. Op woensdag 2 februari 1944 heeft zij zich ingeschreven voor het vrouwenkorps en op vrijdag 10 maart begon zij met haar militaire opleiding in Schotland.

In september 1944 werd zij in de rang van korporaal toegevoegd aan het 11e Leger dat op zaterdag 28 oktober 1944 - een dag na de bevrijding van Goirle naar Frankrijk vertrok. Na de ontscheping in Frankrijk, moet zij richting Nederland zijn getrokken. Op dinsdag 21 november 1944 krijgt zij ergens in de buurt van Goirle een ernstig ongeval met een motor, waarbij zij zwaar gewond naar het Militair Hospitaal in Goirle werd gebracht.

Op dinsdag 21 november 1944 stierf korporaal Eithne Swanton uit Ierland in ons dorp.

Eithne Swanton, vrouw, donker bruin haar, blauwe ogen, slechts 28 jaar oud….. Onthoud haar naam…. Onthoud haar verhaal….

Research: G. Kobes (Doss.nr: MG-55 /14.4.1.12)

Sluiten
Bron: https://wikimiddenbrabant.nl/Swanton,_Eithne

Geplaatst door Gemma van de Klundert- Bertens op 14 september 2023

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Categorieën

Monument

Naam:
Goirle, 'Monument voor de Onbekende Soldaat'

Plaats:
Goirle

Goirle, 'Monument voor de Onbekende Soldaat'

Nationaal archief

Bekijk
Menu