Albert Timmerman

1898-1945

0

Oorlogsslachtoffer

Is 47 jaar geworden

Geboren op 11-01-1898 in Gramsbergen 

Overleden op 02-03-1945 in Varsseveld 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Albert Timmerman

Albert Timmerman wordt op 11 januari 1898 geboren in Gramsbergen als zoon van landbouwer Hendrik Jan Timmerman en Jennigje Espeldoorn. Albert is de tweede van zes kinderen, maar de anderen overlijden óf zeer jong óf worden dood geboren. Op 22... Lees meer

Albert Timmerman wordt op 11 januari 1898 geboren in Gramsbergen als zoon van landbouwer Hendrik Jan Timmerman en Jennigje Espeldoorn. Albert is de tweede van zes kinderen, maar de anderen overlijden óf zeer jong óf worden dood geboren. Op 22 december 1904 sterft Timmermans moeder bij de bevalling van haar zesde, eveneens levenloze baby, vlak voor Alberts zevende verjaardag. Het gezin woont dan in Brucht. Vader hertrouwt binnen een jaar met een weduwe, maar hij zal ook weer scheiden als Albert dertien jaar oud is.

Albert Timmerman wordt net als zijn vader landbouwer en trouwt op 11 juni 1926 met Zwaantien Waterink (geb. Hardenberg 1901). Het paar woont in Bergentheim en krijgt twee kinderen: Jennigje (1927) en Hendrik Jan (1930). Albert is een lieve en zachtaardige man. Het gezin is gereformeerd.

In de oorlog maakt Albert Timmerman deel uit van de "Trouw-groep", die samenkomt in de boerderij van Derk te Rietstap aan de Van Roijenswijk in Kloosterhaar. Ook biedt hij hulp aan piloten. Bovendien heeft Albert een wapendepot (wapens zijn gedropt bij Stegeren). Hij zit bij de Raad van Verzet en de Binnenlandse Strijdkrachten in Bergentheim district Salland onder leiding van commandant Evert Schippers. Onder andere werkt hij samen met Albert Bols, Mans Schuurman en Gerrit Griemink. Op 12 januari – de dag na zijn 47e verjaardag – wordt Timmerman gearresteerd. Zijn kinderen zullen zich het trappen tegen de deur, schreeuwen en slaan een leven lang herinneren. Hij wordt naar Kamp Erika gebracht, net als andere leden van de Trouw-groep uit de omgeving van Hardenberg. Albert Bols en Mans Schuurman zijn namelijk de dag ervoor betrapt bij het opruimen van papieren in de pastorie van dominee Dijkhuis (ook lid van het verzet). Beide mannen konden ontsnappen, maar moesten hun fiets met adresplaatje achterlaten en werden zo toch gearresteerd. Tijdens zwaar verhoor in Kamp Erika zijn ze doorgeslagen. Timmerman is een van de twaalf mannen uit de omgeving van Hardenberg die uiteindelijk gefusilleerd zal worden in Varsseveld. Al deze arrestanten worden na gevangenschap in Kamp Erika vastgezet in het huis van bewaring in Almelo. Op 21 februari wacht hen gevangenis de Kruisberg in Doetinchem.

Op 2 maart 1945 wordt Albert Timmerman gefusilleerd aan het Rademakersbroek bij Varsseveld in de Achterhoek, samen met 45 andere (verzets)mannen uit heel Nederland. Hun dood is een represaille voor het ombrengen van vier Duitse militairen door verzetsgroep De Bark, die in de laatste oorlogswinter z'n hoofdkwartier heeft in een boerderij in buurtschap De Heurne vlakbij Dinxperlo.

De twaalf verzetskameraden uit Hardenberg worden op 27 april 1945 samen in Bergentheim herbegraven. Hun twaalf graven vormen een monument.

Timmermans echtgenote zal nooit hertrouwen. Naar het gevoel van haar kinderen en kleinkinderen is ze altijd in de rouw gebleven. Het verlies van hun vader drukt een zware stempel op Jennigje en Hendrik Jan voor de rest van hun leven. Pas in de jaren negentig zal de familie het verhaal rondom het Rademakersbroek leren kennen.

Meer lezen? https://de46vanhetrademakersbroek.nl/

Sluiten
Bron: Nationaal Onderduikmuseum in Aalten in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting

Geplaatst door Ina Brethouwer op 13 september 2021

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu