Hendrik Smit

1920-1940

Portretfoto Hendrik Smit, foto familie.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 19 jaar geworden

Geboren op 23-09-1920 in Vlagtwedde 

Overleden op 12-05-1940 in Valkenburg (ZH) 


Laatste adres
Kloosterveenweg 57,Ter Apel


Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Twee gesneuvelde militairen uit Ter Apel

Op 4 mei herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In deze aflevering van Vervlogen tijden staat Jakob Been stil bij twee mannen uit Ter Apel: Arend Koning en Hendrik Smit. Zij kwamen als twee van de weinige inwoners van Ter Apel... Lees meer

Op 4 mei herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In deze aflevering van Vervlogen tijden staat Jakob Been stil bij twee mannen uit Ter Apel: Arend Koning en Hendrik Smit. Zij kwamen als twee van de weinige inwoners van Ter Apel als soldaat aan he begin van de oorlog om het leven. Bijgaand hun verhaal geschreven door Jakob Been.

Sluiten
Bron: Westerwolder Lougblad, Vervlogen tijden

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 21 april 2023

AREND KONING EN HENDRIK SMIT LOUGBLAD 19 04 2023

Een Groningse militair in Haarlem

Hendrik Smit werd geboren op 23 september 1920 in een klein dorpje in het zuidoosten van de provincie Groningen, Vlagtwedde. Hendrik groeide als jongste zoon samen met zijn twee broers en één zus op. Zijn vader was arbeider en nog voor de oproep... Lees meer

Hendrik Smit werd geboren op 23 september 1920 in een klein dorpje in het zuidoosten van de provincie Groningen, Vlagtwedde. Hendrik groeide als jongste zoon samen met zijn twee broers en één zus op. Zijn vader was arbeider en nog voor de oproep tot de algehele mobilisatie verhuisde het gezin naar het dorp Ter Apel. Over de jeugd van Hendrik is weinig bekend. Het verlies van Hendrik werd na de Tweede Wereldoorlog binnen de familie niet of nauwelijks besproken. Het verdriet was te groot.

Op 28 augustus 1939 werd de algehele mobilisatie uitgeroepen en ook Hendrik moest zich melden. Hij werd ingedeeld bij de eerste Compagnie van het eerste Bataljon van het 9e Regiment Infanterie (1-I-9 RI). Vele jongens kwamen voor het eerst buiten de grenzen van de provincie. Hendrik bracht zijn mobilisatietijd door in Haarlem. Op 10 mei 1940 moesten de soldaten zich vanuit Haarlem verplaatsen naar Valkenburg (ZH). Onderweg werd de colonne aangevallen door Duitse vliegtuigen. Een voltreffer raakte een bus, waardoor 16 soldaten direct overleden. Hendrik overleefde dit ternauwernood.

Lang werd gedacht dat Hendrik overleden was bij het bombardement op de bus. Een overzicht met alle overleden soldaten van het I-9 RI opgesteld door Majoor Van der Schee sluit dit echter uit. Hendrik overleed op 12 mei 1940 tijdens de vierde aanval op het dorp Valkenburg.

Sluiten
Bron: Vereniging Oud Valkenburg

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 02 maart 2023

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu