Adrianus Antonie van Schilt

1903-1944

0

Slachtoffer van de oorlog

Is 41 jaar geworden

Geboren op 09-01-1903 in Amsterdam 

Overleden op 07-07-1944 in Schirmeck-Labroque 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Mais oui, souviens-toi du Hollandais

Maar zeker, herinner jij de Hollanders Herinneringen van Adrienne. Kinderherinneringen Het plan om dit te schrijven is niet om de schuldigen te veroordelen, die ongeluk hebben aangedaan aan de 8 kinderen en hun ouders. Die ouders hadden maar een... Lees meer

Maar zeker, herinner jij de Hollanders Herinneringen van Adrienne.

Kinderherinneringen Het plan om dit te schrijven is niet om de schuldigen te veroordelen, die ongeluk hebben aangedaan aan de 8 kinderen en hun ouders. Die ouders hadden maar een fout, maar een kleine fout: zij waren arm. Maar niet meer of niet minder dan andere families in die tijd, in de jaren 1930 tot 1950. De familie van Schilt leefde in Zwitserland, de kinderen zijn geboren in Zwitserland en de moeder is geboren in Zwitserland, haar ouders waren ook Zwitsers. Maar zie daar de vader was geboren in Holland. De kinderen spraken alleen maar Frans, hun moedertaal.

Toen hij zijn gehele gezin voor hem zag, werd Adrien zo wit als een laken. Hij benaderde zijn vrouw en samen vroegen ze, wat hebben wij voor kwaad gedaan? En in enkele woorden legt men hun uit: Is uw dochter Zéline per ongeluk opgenomen geweest in L’eau de Javel? Ja antwoordde mijn vader, maar ik zie geen rapport! Toch is er een antwoord zei de gendarme: U was niet in staat de rekening te betalen van 700 Franc van het ziekenhuis te Bern waar u dochter is verzorgd. Maar hoe kan men 700 Franc betalen als men maar 300 Franc verdiend per maand? En vaak met vertraging wordt betaald? In ieder geval, zijn het de Hollanders die jullie moeten helpen, en niet de Zwitsers.

Adrien, de vader, die het overlijden van zijn zoon had vernomen, vroeg of hij op bezoek mocht bij zijn gezin. Het was bij deze gelegenheid dat de scheiding werd uitgesproken. De vader was geshockeerd om te zien in welke bouwvalligheid zijn gezin zich bevond, vermagerd, verhongerd en ziek en in alarmerende toestand Dat ze elkaar terug vonden duurde maar kort. Vader legde uit dat hij in het geheim zou vertrekken, hij zou via Belgie en via Frankrijk gaan terug naar Zwitserland, dat zou hem lukken. Men kon geen groot feest geven voor het bezoek van het hoofd van de familie. Er waren slechts een paar aardappelen en twee uien. Het grote vertrek van vader kwam heel snel. Haar vader kussende brak het hart van Adrienne

"Adrien" vertaalt vanuit het Frans heette in Nederland Adrianus van Schilt en was een oom van mijn moeder. Hij is omgekomen tijdens zijn reis terug van nederland naar Zwitserland doordat hij is opgepakt bij de Frans Zwitserse grens en later vermoord in Natzweiler Struthof te Schirmeck. In Nederland had hij gewerkt voor de organisatie Todt om zijn gezin te onderhouden en dit werd gezien als een deserteur.

Sluiten
Bron: Vertaalde Fragmenten uit het boek Mais oui, souviens-toi du Hollandais .. ISBN-13 : 978-2940489459

Geplaatst door AJ van Schilt op 07 maart 2021

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu