Kornelis van den Berg

1914-1945

0

Slachtoffer van de oorlog

Is 30 jaar geworden

Geboren op 15-06-1914 in Uithuizermeeden 

Overleden op 12-06-1945 in Bierum 


Rang

Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Levensverhaal Kornelis van den Berg

Kornelis van den Berg is geboren te Oudeschip op 15 juni 1914 als zoon van Arend van den Berg en Elizabeth Sikkema. Hij trouwde in 1938 met Klaassien Pijper uit Spijk waar ze ook gingen wonen. Ze kregen drie zonen. Kornelis werkte bij W.P.... Lees meer

Kornelis van den Berg is geboren te Oudeschip op 15 juni 1914 als zoon van Arend van den Berg en Elizabeth Sikkema. Hij trouwde in 1938 met Klaassien Pijper uit Spijk waar ze ook gingen wonen. Ze kregen drie zonen. Kornelis werkte bij W.P. Wiertsema aan de Oostpolderweg 21. Op de boerderij waren onderduikers en gaandeweg werd ook het echtpaar Van den Berg bij het verzet betrokken. Ze namen joodse kinderen in huis, vervoerden eten en bonkaarten en verspreidden illegale blaadjes. De boerderij van Wiertsema werd in 1943 door de Duitsers doorzocht en volledig leeg geroofd. Daarbij viel een dodelijk slachtoffer en werden Wiertsema, zijn zoon, een medewerker en een onderduiker gevangen genomen. Van den Berg bleef buiten schot.

Toen de moeder van Kornelis in 1944 overleed, trok het gezin met twee volwassen onderduikers en een Joods meisje bij zijn vader in aan de Derk Luddesweg 1. Daar waren toen in totaal dertien mensen in huis. Ondanks huiszoekingen haalden allen het eind van de oorlog. Kornelis bleef deel uitmaken van de verzetsgroep van Spijk en zo was hij na de bevrijding betrokken bij de inzameling van achtergelaten munitie in de omgeving van Spijk.

Op 12 juni explodeerde in de loods opgeslagen munitie en vielen er doden en gewonden. Kornelis die buiten was, ging de loods in om gewonden te redden. Hij was net binnen toen een tweede explosie volgde waarbij hij zwaar gewond raakte en na korte tijd overleed. In totaal waren er 7 doden en veel gewonden. Op het kerkhof van Spijk staat een monument. Kornelis is met militaire eer begraven op het kerkhof van Oosteinde. Zijn vrouw en kinderen zijn bij opa en twee toen nog ongehuwde broers in blijven wonen. Veel financiële steun kreeg Klaassien niet, ze woonde immers gratis. Een huurwoning werd haar niet toegewezen, want er was geen kostwinner in het gezin. Na de dood van haar schoonvader verhuisde ze naar Roodeschool waar ze in 2006 is overleden. Net als haar man 61 jaar daarvoor, werd ze op 15 juni begraven.

Op 2 oktober 2019 is in de wegberm ter hoogte van zijn voormalige woning aan de Derk Luddesweg 1 te Oudeschip een Herdenkingssteen gelegd. NB De woning is verdwenen.

Sluiten
Bron: Zoon Edze van den Berg opgenomen in het boek Verloren en Herwonnen Vrijheid.

Geplaatst door Bert Bultena op 21 januari 2021

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Gem. Begraafplaats te Roodeschool


Vak/rij/nummer C27
Ligging: 3e Kl. Nw. ged.

Categorieën

Monument

Naam:
Spijk, monument op de begraafplaats

Plaats:
Eemsdelta

Spijk, monument op de begraafplaats

Nationaal archief

Bekijk
Menu